Комп'ютерна Академія IT STEP - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

🔥Пройди Безкоштовний Тест на ІТ-професію! Дізнайся що саме тобі підходить!🔥

10

днів

04

годин

12

хвилин

Пройти Тест!
ШАГ логотип

Копайте глибше і не стійте на місці. 6 фреймворків та бібліотек, які прокачують навички у Javascript

ITSTEP

Програмування

21.09.2022

1039 переглядів

Що таке фреймворк

Списували домашні завдання у школі? Наприклад алгебру чи геометрію? Чудово.

 

Розумники вирішували завдання з нуля. Витрачали купу часу, підбирали формули та шукали альтернативні рішення (були й такі). Аналогічно і програміст пише код JS з нуля.

 

Хто хотів погуляти, посидіти зайву годинку за комп'ютером або не встигав через танці та художку, іноді (або частіше) «брав ідею» у однокласника, який уже вирішив завдання. Дивився відповідь та робив по-своєму.


 

Для фреймворків схема та сама. Це набір бібліотек та шаблонів для програмування. Розробник складає їх у продукт (сайт, мобільний додаток, елемент UI), як Lego.

 

Чому використовують фреймворки — аналогічно з вирішенням завдань у школі. Це швидко, схема перевірена та безпечна. Відмінник робить завжди правильно, чи не так?

 

Використовувати лише бібліотеку замість фреймворку — як читати лише одного автора. Цікаво, але для спілкування з оточуючими недостатньо словарного запасу. 

 

Тому на бібліотеках пишуть інші фреймворки, додають функції та макети. А ось їх уже комбінують та використовують у практичних завданнях.

Vue

Vue.js – це безкоштовна Javascript-платформа з відкритим кодом для адаптивних програм.

 

Суть відкритого коду в користі для спільноти. Замість закритого майданчика, де над продуктом працюють лише розробники, приєднується співтовариство: знаходять баги, помилки, покращують код. Продукт розвивається швидше.

 

Vue складається з головної бібліотеки для представлення шару і допоміжних бібліотек для оптимізації односторінкових сайтів.

Приклад коду для форми замовлення на Vue.

 

Vue використовують для Landing Page. Швидкість та гнучкість програми збережена, незважаючи на маленькі розміри фреймворку – не більше 20 КБ. Розміри для Angular – мінімум 55 КБ, а для React – від 100 КБ. За рахунок цього Vue виграє за продуктивністю.

 

Vue.js простіше з точки зору API та дизайну. Веб-розробник працює швидше – простий односторінковий сайт без переходів та анімацій створюється за день.

 

Повне керівництво.

 

React

React.js — JavaScript-бібліотека розробників Facebook. Теж із відкритим кодом.

 

Про Реакті часто говорять, як про фреймворк. Хоча це не так. І ось чому.

 

У роботі React використовує компоненти та стани, а не базу з бібліотек (як у фреймворку). Компонент – елемент конструктора. Кожен із них наділений своєю логікою та структурою, і додається до коду кілька разів (якщо елементи копіюють). А стан – місце, де зберігаються змінні програми. Наприклад, інформація із запиту «Як схуднути» на сайті фітнес-тренера.

 

З компонентами (блоками) та станами (сховищем) розробник будує елементи програмного інтерфейсу. Наприклад, форму зворотного зв'язку чи вікно замовлення товару в інтернет-магазині.

Facebook частково розроблено на React.

 

Блоки не працюють самі, як у фреймворку. Їх переносять на допоміжний інструмент: Typescript, Redux чи Jest.

 

Документація бібліотеки

Angular

В одній публікації виявили, що Angular – це фреймворк із фреймворками. Масло масляне! У фреймворків не може бути своїх підсистем. Якщо пишеться нова програма на бібліотеках JS, це новий фреймворк.

 

Angular працює за принципом form-based. Форма — структура, в яку користувач вводить інформацію, а потім відправляє до бази даних (Back-end). Наприклад, форма замовлення дзвінка на сайті будівельної компанії.

Приклад архітектури Angular для програм To-do List. Якщо програма розробляється з нуля, то до Angular додають рішення full-stack, як Mean.io (node.js, Angular, MongoDB, Express).

 

Angular пропонує розробнику набір шаблонів для таких форм. Залишається адаптувати під завдання.

 

Також, Angular часто використовують разом з Bootstrap (бібліотекою HTML і CSS шаблонів) для UI — інтерфейсу користувача. На фреймворку створюється макет, а Bootstrap упаковує в кольори та форми.

 

Документація фреймворку містить не лише рекомендації щодо розробки, а й гайд зі стилізації.

 

Angular material

Перелік компонентів mobile Angular User Interface (UI).

 

Спільнота доповнює фреймворк новими бібліотеками, на зразок Material. Це шаблони для веб-сайтів та програм. Особливість компонентів у цьому, що вони доповнюють головну бібліотеку Angular. А програми однаково виглядають на екрана ПК та мобільних пристроїв.

 

Керівництво Material

Ionic

Для мобільного додатку замість Ангуляра та Material спробуйте Ionic. Це фреймворк із вбудованою бібліотекою, на зразок Bootstrap: картки, кнопки, поля введення та інші елементи. Елементи адаптуються для iOS і Android, так і налаштовуються під завдання розробника.

Приклад коду та готового рішення для календаря на іоніці. Цей та інші приклади дивіться на сайті https://ionic.io/framework

 

Головний плюс, який відзначили розробники — швидкість виробництва продуктів. Програміст пише код у браузері ПК, версії адаптуються під всі телефони, доступні готові UI-компоненти та плагіни. Спробуйте самі.

 

Ось гайд.

 

Protractor

Фреймворк розроблено для тестування продуктів перед презентацією користувачеві. Комплексне тестування перевіряє, чи відповідає програма запитам юзера: чи працює скролл, відкриваються вкладки, з'являється меню, якщо клікнути на іконку та інше.

Інструменти в протракторі не впливають на код, а імітують взаємодію з продуктом у Google Chrome, Mozilla та інших браузерах.

 

У Комп'ютерній Академії IT STEP студенти витрачають на базу JS 15-20 відсотків курсу. Решта – поглиблення в Angular, React та інші інструменти Javascript.

 

З таким підходом Веб-розробник розуміє слабкі місця продукту, який фреймворк використовувати та як полегшити життя клієнту, не використовуючи сухий Javascript. А знання обміняти на грошові одиниці.


Переходь на сторінку курсу «Front-end розробка онлайн», знайомся з програмою навчання та забирай бонуси.



Автор:

Редакція Компьютерної Академії IT STEP

Програмування

Графіка та дизайн

Маркетинг

Майстер клас

ТОП-10 найбільш затребуваних професій на дистанційній роботі у 2023 році

Світ змінюється з неймовірною швидкістю. Недавні події, такі як глобальні пандемії та технологічний бум, надали величезний вплив на ринок праці, прискорюючи перехід до цифрової економіки та трансформацію звичних робочих просторів.

Світ змінюється з неймовірною швидкістю. Недавні події, такі як глобальні пандемії та технологічний бум, надали величезний вплив на ринок праці, прискорюючи перехід до цифрової економіки та трансформацію звичних робочих просторів. Згідно з багатьма дослідженнями, дистанційна робота не лише стає новим стандартом, але й, можливо, залишиться ключовим елементом багатьох галузей у майбутньому. З такою різкою зміною пейзажу зайнятості багато професій, які раніше вважалися "офісними", сьогодні активно переходять в онлайн. Для тих, хто шукає ро�

ШАГ логотип

Soft skills

Програмування

Пробний урок

Проблеми, з якими зіштовхуються початківці, коли вивчають програмування

Багато починаючих програмістів зіштовхуються з труднощами та питаннями, які можуть здатися непереборними на перший погляд. Можливо, ви відчуваєте затруднення з розумінням складних концепцій

Багато починаючих програмістів зіштовхуються з труднощами та питаннями, які можуть здатися непереборними на перший погляд. Можливо, ви відчуваєте затруднення з розумінням складних концепцій, загубилися в великому обсязі інформації, або, може бути, у вас виникли сумніви в своїх здібностях. Не хвилюйтеся, всі ці проблеми є природними на початковому етапі вивчення програмування. У цій статті ми намагатимемося допомогти вам розібратися з можливими проблемами та надамо практичні поради, які допоможуть вам подолати ці труднощі. Ми переконан�

ШАГ логотип

Графіка та дизайн

10 сайтів для заробітку графічного дизайнера

Графічний дизайн - це творче та затребуване мистецтво, яке може приносити великий дохід. У цій статті ми розглянемо 10 популярних платформ, які пропонують дизайнерам унікальні можливості продажу своїх творінь.

Графічний дизайн - це творче та затребуване мистецтво, яке може приносити великий дохід. У цій статті ми розглянемо 10 популярних платформ, які пропонують дизайнерам унікальні можливості продажу своїх творінь. Від сайтів, що спеціалізуються на графічних дизайнах, до маркетплейсів із широким спектром категорій – кожна платформа надає дизайнеру зручні інструменти та потрібну аудиторію. На цих платформах дизайнери можуть продавати свої роботи у вигляді графічних елементів, ілюстрацій, шаблонів, логотипів та багато іншого. Будь-яка платфор

ШАГ логотип

Soft skills

Програмування

Побудова та розуміння алгоритмів: крок за кроком для новачків

Алгоритми відіграють ключову роль у світі програмування. Це фундаментальні інструменти для вирішення завдань та створення програм. Незалежно від вашого досвіду, уміння створювати ефективні алгоритми – невід'ємна навичка для програміста.

Алгоритми відіграють ключову роль у світі програмування. Це фундаментальні інструменти для вирішення завдань та створення програм. Незалежно від вашого досвіду, уміння створювати ефективні алгоритми – невід'ємна навичка для програміста. Крім програмування, алгоритми застосовуються в багатьох областях, починаючи від управління бізнес-процесами до побудови маркетингових стратегій. Без ефективних алгоритмів складно уявити сучасний світ технологій. Алгоритми дозволяють програмістам вирішувати завдання ефективніше та оптимізуват

ШАГ логотип

Поспішайте❗

24 вересня стартує онлайн курс Data Analytics!📊

Детальніше

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності