Комп'ютерна Академія IT STEP - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

🔥Пройди Безкоштовний Тест на ІТ-професію! Дізнайся що саме тобі підходить!🔥

10

днів

04

годин

55

хвилин

Пройти Тест!
ШАГ логотип

5 найкращих систем управління базами даних у 2022 році

ITSTEP Academy

Програмування

30.06.2022

3530 переглядів

Система управління базами даних, скорочено СУБД - це набір програм, завдання яких - зібрати, оптимізувати, адмініструвати та організовувати БД.

Завдання СУБД - створення та зберігання бази даних, а також керування нею для коригування або зміни даних.

СУБД може виконувати такі функції:

  • керування базою в оперативній пам'яті;
  • управління базою у зовнішній пам'яті;
  • підтримка мов, які має база даних;
  • копіювання та відновлення при потребі.

СУБД бувають різні, залежно від моделі даних чи виду доступу:

  • Мережеві;
  • Реляційні;
  • Об'єктно-орієнтовані;
  • Клієнт-серверні;
  • Файл-серверні;
  • Вбудовані.

Щоб дізнатися яка з них – найкраща база даних, потрібно їх  ретельніше розглянути та проаналізувати. У кожній з них є свої плюси та мінуси, тому, щоб вибрати відповідну, слід зіставити усі «за» та «проти».

MySQL

MySQL – система управління базами даних вільного реляційного типу.

Плюси mysql:

Система має подвійне ліцензування, вона поширюється за умовами ліцензії GPL, але, якщо виникають проблеми або просто питання щодо даної ліцензії, то в гру вступає ліцензія від Oracle.

Система інтегрується з великою кількістю платформ: Linux, macOS і багатьма версіями Windows, а також з багатьма іншими.
Широкий асортимент мов програмування: API, C, C++, Java, Python, PHP, Компонентний Паскаль, Ейфель та інші.

Мінуси:

У багатобайтових кодуваннях, таких, як, наприклад, для Юнікод, mysql повинна переходити на однобайтове кодування. Це все тому, що система некоректно вводить висловлювання в багатобайтових випадках.

PostgreSQL

PostgreSQL – система управління базами даних об'єктно-реляційного типу.

Плюси:

  • Індексування географічних та геометричних об'єктів;
  • Функція успадкування;
  • Надійність механізмів транзакцій;
  • Додаткова система розширення мов програмування;
  • Автоматично вбудована підтримка слабо структурованих даних;
  • Високопродуктивність реплікацій;
  • Величезний набір типів даних.

Мінуси:

З системою postgresql часто виникають труднощі з оновленням, що, в принципі, не є важливою проблемою, але завдає додаткових труднощів.


SQLite

SQLite – система керування базами даних компактного вбудованого типу, вихідний код бібліотеки якої надіслано для зберігання у суспільне надбання.

Плюси sqlite:

  • Підтримка динамічного типування даних;
  • У нових версіях системи введено межі, що перевіряються із загальним набором тестів.

Мінуси:

Через те, що вона не є особливо великою, то в ній відсутня система користувачів, що трохи ускладнює використання даної СУБД.

 

Oracle

Oracle – об'єктно-реляційна система управління база даних, одна з провідних у світі від однойменної корпорації.

Плюси oracle:

  • Система функціонує з 2005 р., що дало їй фору перед іншими системами;
  • Підтримка багатьох апаратно-програмних платформ від Linux до Windows;
  • Один із найкращих способів зберігання бази даних, довіреність до цієї системи досить висока. Програмування за допомогою oracle є найякіснішим.

Мінуси:

Через високу якість ціна на цю СУБД буває занадто завищена.

 

MongoDB

MongoDB – система управління базами даних документно-орієнтованого типу.

Плюси mongodb:

  • Не вимагає опису схеми таблиць, що полегшує користування нею в рази;
  • Можливість підтримки індексів;
  • Систему легко налаштувати повернення полів документів, і навіть повернення випадкового набору результатів;
  • Система mongodb співпрацює з набором реплік, допоміжні репліки підтримують систему у разі збою роботи основної репліки. Це забезпечує безпечну роботу СУБД за різних поломок і труднощів.

Мінуси:

Транзакції із системою mongodb зазвичай складні, тому не всі можуть з ходу впоратися із завданнями.

Яка із СУБД найкраща?

Взагалі складно визначити, яка з вищезгаданих СУБД – найкраща база даних. Програмування – річ досить суб'єктивна, тому кожен розробник може самостійно визначити собі, яка система йому підходить найкраще.

Розробка додатків різного типу вимагає допомоги різних баз, комусь підійде легша у використанні, а комусь буде потрібна СУБД зі складними алгоритмами та схемами.

  • MySQL підходить для використання в розробці простіших та дешевших сайтів, оскільки вона є на кожному хостингу. Також нею користуються під час створення інтернет-магазинів.
  • PostgreSQL є найкращою базою для обробки даних усередині системи. А ще в цій базі даних є явна перевага – повнотекстовий пошук, який використовується у проектах, де потрібна ця функція.
  • SQLite користуються при створенні програм, через те, що це база даних, що вбудовується. Вона використовує прямі виклики файлів, що впливає швидкість операцій.
  • MongoDB ідеально підходить для проектів, де наперед відома структура даних, а також там, де потрібно зберегти великий обсяг даних з урахуванням гнучкості структури. Наприклад, це може бути перепис населення країни або зміни у сфері освіти, які потрібно розіслати по всіх установах.

За відгуками більшості та, досліджуючи попит в інтернеті, визначили, що програмісти схильні використовувати СУБД Oracle, тому що вона «найдосвідченіша» система з усіх, та й репутація у неї вище за інших. Її вартість окупає себе і багато хто задоволений роботою саме з цією системою.

Створення додатків з урахуванням Oracle проводиться якісно, ​​і вони рідко лагають. Але за інших вимог розробники можуть використовувати менш брендовані системи.

У будь-якому випадку варто пробувати та шукати найкращу СУБД для кожного завдання окремо, адже якщо за одних умов підійде одна система, то за інших підійде зовсім інша.

Багато залежить і від самого програміста, адже вміння працювати з усіма СУБД – показник професіоналізму.
 



Автор:

Редакція Компьютерної Академії IT STEP

Програмування

Графіка та дизайн

Маркетинг

Майстер клас

ТОП-10 найбільш затребуваних професій на дистанційній роботі у 2023 році

Світ змінюється з неймовірною швидкістю. Недавні події, такі як глобальні пандемії та технологічний бум, надали величезний вплив на ринок праці, прискорюючи перехід до цифрової економіки та трансформацію звичних робочих просторів.

Світ змінюється з неймовірною швидкістю. Недавні події, такі як глобальні пандемії та технологічний бум, надали величезний вплив на ринок праці, прискорюючи перехід до цифрової економіки та трансформацію звичних робочих просторів. Згідно з багатьма дослідженнями, дистанційна робота не лише стає новим стандартом, але й, можливо, залишиться ключовим елементом багатьох галузей у майбутньому. З такою різкою зміною пейзажу зайнятості багато професій, які раніше вважалися "офісними", сьогодні активно переходять в онлайн. Для тих, хто шукає ро�

ШАГ логотип

Soft skills

Програмування

Пробний урок

Проблеми, з якими зіштовхуються початківці, коли вивчають програмування

Багато починаючих програмістів зіштовхуються з труднощами та питаннями, які можуть здатися непереборними на перший погляд. Можливо, ви відчуваєте затруднення з розумінням складних концепцій

Багато починаючих програмістів зіштовхуються з труднощами та питаннями, які можуть здатися непереборними на перший погляд. Можливо, ви відчуваєте затруднення з розумінням складних концепцій, загубилися в великому обсязі інформації, або, може бути, у вас виникли сумніви в своїх здібностях. Не хвилюйтеся, всі ці проблеми є природними на початковому етапі вивчення програмування. У цій статті ми намагатимемося допомогти вам розібратися з можливими проблемами та надамо практичні поради, які допоможуть вам подолати ці труднощі. Ми переконан�

ШАГ логотип

Графіка та дизайн

10 сайтів для заробітку графічного дизайнера

Графічний дизайн - це творче та затребуване мистецтво, яке може приносити великий дохід. У цій статті ми розглянемо 10 популярних платформ, які пропонують дизайнерам унікальні можливості продажу своїх творінь.

Графічний дизайн - це творче та затребуване мистецтво, яке може приносити великий дохід. У цій статті ми розглянемо 10 популярних платформ, які пропонують дизайнерам унікальні можливості продажу своїх творінь. Від сайтів, що спеціалізуються на графічних дизайнах, до маркетплейсів із широким спектром категорій – кожна платформа надає дизайнеру зручні інструменти та потрібну аудиторію. На цих платформах дизайнери можуть продавати свої роботи у вигляді графічних елементів, ілюстрацій, шаблонів, логотипів та багато іншого. Будь-яка платфор

ШАГ логотип

Soft skills

Програмування

Побудова та розуміння алгоритмів: крок за кроком для новачків

Алгоритми відіграють ключову роль у світі програмування. Це фундаментальні інструменти для вирішення завдань та створення програм. Незалежно від вашого досвіду, уміння створювати ефективні алгоритми – невід'ємна навичка для програміста.

Алгоритми відіграють ключову роль у світі програмування. Це фундаментальні інструменти для вирішення завдань та створення програм. Незалежно від вашого досвіду, уміння створювати ефективні алгоритми – невід'ємна навичка для програміста. Крім програмування, алгоритми застосовуються в багатьох областях, починаючи від управління бізнес-процесами до побудови маркетингових стратегій. Без ефективних алгоритмів складно уявити сучасний світ технологій. Алгоритми дозволяють програмістам вирішувати завдання ефективніше та оптимізуват

ШАГ логотип

Поспішайте❗

24 вересня стартує онлайн курс Data Analytics!📊

Детальніше

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності