Комп'ютерна Академія IT STEP - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

🔥Пройди Безкоштовний Тест на ІТ-професію! Дізнайся що саме тобі підходить!🔥

10

днів

19

годин

49

хвилин

Пройти Тест!
ШАГ логотип

Хто такий проджект менеджер (PM) і чому це головний фахівець у будь-якому проекті

ITSTEP

20.12.2022

3179 переглядів

Часто в компаніях проект виконує кілька людей. В IT разом програмісти і тестувальники, над текстами в інтернеті працюють копірайтери, дизайнери, SMM-ники і маркетологи. На проекті можуть бути як 5, так і 50 фахівців. 

Якщо компанія невелика, а керівнику цікаво керувати конкретним завданням — він зробить усе сам: розставить пріоритети, поговорить зі співробітниками і прийме роботу. Коли немає часу або команда велика — у компанії працює Project Manager.

У статті ви познайомитеся з обов'язками менеджера проектів, заробітною платою та необхідними навичками. 

Що робить проджект менеджер

Уявіть людину, яка керує командою фахівців, ставить завдання і приймає результат. Потім йде до клієнта і презентує проект, відповідає за роботу кожного фахівця. Так працює менеджер проектів.

Головне завдання проджекта — задовольнити всіх: клієнта, команду і компанію. Він знає, як досягти цілей, що для цього зробити і як підібрати фахівця під завдання проекту.

Проєктний менеджер робить так, щоб:

  • клієнт дав максимум інформації для проекту та погодив план робіт;

  • фахівець вчасно зробив завдання за технічним завданням;

  • компанія отримала хороший відгук клієнта, нові проекти, прибуток;

  • винні вчасно виправляли ситуацію. Або їх замінювали інші фахівці.

Якщо проджект не знає, де шукати фахівця або які компетенції потрібні для задачі — він завжди запитає поради в колеги з більшим досвідом або в керівництва.

Обов'язки проектного менеджера можна розділити на кілька складових.

Спілкування з клієнтами

Зустрічі перед початком проекту. На першому етапі хороший проектний менеджер ставить багато запитань. Іноді нудних, іноді не в тему — але все це допомагає краще розуміти завдання і пропонувати рішення. 

✅ Список загальних питань на прикладі завдання з маркетингу:

  • Хто цікавиться товаром клієнта? Кому цей товар корисний?

  • Чи є у товару унікальна пропозиція? Якщо ні, то як товар справляється з потоком конкурентів?

  • Якими способами клієнт раніше вирішував завдання? Що вийшло?

  • У клієнта є стандарти виконання завдання? Редакційна політика - для текстів; або формат узгодження проекту — якщо потрібно зробити презентацію і показати продукт інвесторам.

  • Які інші вимоги щодо проекту?

  • Який бюджет? та інші.

❌ Недосвідчений проектний менеджер ставить мало запитань. Часто вислуховує клієнта перші 20-30 хвилин і пропонує рішення. Користі від цього мало, тому що варіанти можуть не збігатися із завданням і бюджетом клієнта.

Відповіді на запитання. Клієнти різні: одні готові вкладати гроші; іншим потрібно поставити сотню запитань, щоб переконатися в експертності менеджера і команди.

✅ Хороший проджект вміє не тільки слухати, а й говорити. Він може розповісти про досвід роботи в схожих проектах або як інші проєкти допоможуть знайти спільну мову з клієнтом.

❌ Недосвідчений проджект не розуміє, навіщо відповідати на запитання. Він працює, як конвеєр: прийняв завдання, набрав команду, приніс результат. 

Якщо клієнт вклався в такого фахівця, результат непередбачуваний: немає досвіду, прикладів робіт. Менеджер не може розповісти ні про що, не кажучи про можливі рішення для клієнта.

Пропозиція рішень. Проектний менеджер зобов'язаний запропонувати рішення — за цим до нього звертаються клієнти. Візьмемо приклад: клієнту потрібно збільшити кількість покупок на сайті в 10 разів. Бюджет проекту обмежений.

✅ Хороший менеджер пропонує кілька варіантів рішення:

-давайте запустимо тестову рекламу в Telegram

-знайдемо більше безкоштовних джерел трафіку та ін.

❌ Недосвідчений менеджер вивчив один спосіб отримання трафіку і пропонує його всім. Навіть якщо він — провальний. Спеціаліст про це не знає.

-Пропоную купити рекламу у блогерів.

-Навіщо?

-Я так завжди роблю. Іноді працює, іноді ні.

-Чим доведете?

-???

Ще проектний менеджер обговорює строки та етапи узгодження. На цьому етапі вирішується, як клієнту зручно дивитися роботу: частинами чи за результатами. 

Збір команди

Завдання з клієнтом погодили. Потрібно збирати команду відповідальних: за навичками, досвідом роботи, завантаженістю.

Розберемо два варіанти команди: у компанії та на фрілансі. Якщо в компанії: усередині — вищий керівник часто і буде клієнтом; зовні — якщо компанію найняли виконувати завдання (на аутсорсі).

У компанії. Проектний менеджер знає пул навичок і досвід роботи у сфері кожного фахівця. Він правильно контролює час і навантаження: якщо клієнту потрібен розробник на Java на сьогодні — він вибере менш завантаженого програміста. 

❌ Поганий варіант — спрацюватися з 2-3 фахівцями, а інших не брати до уваги. Поки одні перевантажені і не встигають за термінами, інші сидять без роботи.

Фріланс. Збирати команду з нуля складніше. Потрібно шукати фрілансерів із досвідом роботи, налагоджувати стосунки, узгоджувати ціну і терміни. Це довше: менеджер замінює рекрутера на конкретний проект і виконує свої обов'язки.

Простіше, коли менеджер підключає до проекту команду знайомих фрілансерів. Він знає рівень досвіду, ціну, приблизний час роботи, бачив приклади робіт колег. Упевненості в результаті більше.

Складання технічних завдань

Технічне завдання — це документ для кожного фахівця. У ньому менеджер описує, що конкретно і коли зробити, які вимоги і нюанси врахувати.

Ще технічне завдання — форма звітності перед клієнтом. Менеджер може показати кожен документ, як переконання - команда працює. А клієнт розуміє, куди вкладає гроші.

Працювати без технічного завдання важко: ніхто на 100% не розуміє обов'язків. А клієнт не розбереться, що і куди витратили. Менеджеру нічим довести роботу, поки немає результатів.

Контроль процесів всередині команди 

✅ Хороший проектний менеджер координує роботу колег. Він проходить весь шлях з командою: від стратегії до презентації результатів.

Тому менеджер має знати нюанси та труднощі кожного етапу. Він може запобігати перешкодам, щоб працювати над проектом краще:

-Організувати нараду в команді. Після — кожному повторити його завдання.

-Завжди бути на зв'язку. Фахівець може перепитати, уточнити — і зробити роботу кращою.

-Якщо в якогось фахівця не виходить виконати частину завдання — поговорити, мотивувати, подивитися проміжні результати. 

-Якщо у фахівця не вистачає досвіду — швидко знайти заміну.

❌ Недосвідчений менеджер роздає завдання і чекає на результат. Фахівці розуміють завдання по-різному: один здає пізніше термінів, інший засмутився і пішов з проекту, у третього немає електрики. Клієнт нервує, а менеджер може тільки пообіцяти, бо нічого не знає про внутрішні процеси.

Гірше, якщо презентувати після такої роботи нічого. Менеджер втрачає клієнта, а компанія розлучається з фахівцем.

=============================================================

ХОРОШИЙ МЕНЕДЖЕР НЕ ЗАБУВАЄ ПРО РИЗИКИ

На роботу може вплинути що завгодно. Співробітник взяв лікарняний або роботу нікому передати.

Аналіз ризиків — ще одне завдання хорошого проектного менеджера. Заздалегідь проаналізувавши загрози, співробітники впевнені — робота йде стабільно і на результат. А у клієнта немає приводів переживати.

Ризик-менеджмент — тема окремої статті. Управління ризиками допоможе будь-кому: вчасно знайти заміну, залагодити конфлікт, просити більше часу на проект. Рекомендуємо почати з книг з ризик-менеджменту. Наприклад, «World-Class Risk Management» Нормана Маркса.

============================================================

Проектний менеджер — людина термінів. Він визначає, коли і що має бути готове, щоб здати проект вчасно. Стежить, як просувається робота фахівців.

Наприклад, попросить фахівця надіслати проміжний варіант роботи. Або розповісти, на якому етапі зараз частина проекту — зі скріншотами та поясненнями. 

Презентація результатів перед клієнтами

Перед презентацією проектний менеджер дивиться результати, вносить з фахівцями правки. Це невеликі помилки, які заощадять час клієнта під час обговорення роботи.

✅ Проектний менеджер — фільтр правок між клієнтом і командою. Він має знати, чому команда впровадила те чи інше рішення. Якщо клієнт поставить запитання або попросить виправити в тому місці — у менеджера є аргументи переконати в правильності рішення команди.

Якщо після презентації залишилися правки — проджект передає їх команді. Робота йде по колу, до затвердження результату: застосунку, рекламної кампанії або сайту.

❌ Недосвідчений менеджер приймає роботу і передає клієнту на узгодження. Він не знає, які зауваження по суті, а в які потрібно втрутитися і обробити заперечення клієнта. Тому все повертається в команду: і хороші правки, і не дуже. Робота йде довше, не завжди якісно, бо мета правок невідома.

Що потрібно знати, щоб стати хорошим проджектом

Усього одразу не вивчити. Люди припускаються помилок і це нормально. Якщо знати, чого не вистачає — можна крок за кроком підтягнути компетенції та стати кращим. Ось що потрібно.

Що повинен знати і вміти project manager

Існують й інші навички та компетенції — для конкретного завдання. Наприклад, знання аналітики стане в нагоді, якщо команда налаштовує рекламу. 

За бажання все можна розвивати. Наприклад, вивчити англійську. Або піти на курси ораторської майстерності та навчитися отримувати задоволення від спілкування.

Як почати вчитися

Проектний менеджер — це людина з величезною кількістю обов'язків. Йому потрібні знання одразу в кількох галузях: ризики, маркетинг, комунікації. Тому навчання має бути комплексним і не швидким.

На онлайн-курсі «Project Management» вчимося керувати проектами в IT: як спілкуватися з клієнтами, правильно делегувати завдання і призначати відповідальних. Одна з тем — ризик-менеджмент. 

Навчання проджект менеджера наповнене практикою. Вчимо ставити завдання в таск-трекерах, перевіряти макети, презентувати роботу клієнту і покращувати продукт.



Автор:

Редакція Компьютерної Академії IT STEP

Програмування

Графіка та дизайн

Маркетинг

Майстер клас

ТОП-10 найбільш затребуваних професій на дистанційній роботі у 2023 році

Світ змінюється з неймовірною швидкістю. Недавні події, такі як глобальні пандемії та технологічний бум, надали величезний вплив на ринок праці, прискорюючи перехід до цифрової економіки та трансформацію звичних робочих просторів.

Світ змінюється з неймовірною швидкістю. Недавні події, такі як глобальні пандемії та технологічний бум, надали величезний вплив на ринок праці, прискорюючи перехід до цифрової економіки та трансформацію звичних робочих просторів. Згідно з багатьма дослідженнями, дистанційна робота не лише стає новим стандартом, але й, можливо, залишиться ключовим елементом багатьох галузей у майбутньому. З такою різкою зміною пейзажу зайнятості багато професій, які раніше вважалися "офісними", сьогодні активно переходять в онлайн. Для тих, хто шукає ро�

ШАГ логотип

Soft skills

Програмування

Пробний урок

Проблеми, з якими зіштовхуються початківці, коли вивчають програмування

Багато починаючих програмістів зіштовхуються з труднощами та питаннями, які можуть здатися непереборними на перший погляд. Можливо, ви відчуваєте затруднення з розумінням складних концепцій

Багато починаючих програмістів зіштовхуються з труднощами та питаннями, які можуть здатися непереборними на перший погляд. Можливо, ви відчуваєте затруднення з розумінням складних концепцій, загубилися в великому обсязі інформації, або, може бути, у вас виникли сумніви в своїх здібностях. Не хвилюйтеся, всі ці проблеми є природними на початковому етапі вивчення програмування. У цій статті ми намагатимемося допомогти вам розібратися з можливими проблемами та надамо практичні поради, які допоможуть вам подолати ці труднощі. Ми переконан�

ШАГ логотип

Графіка та дизайн

10 сайтів для заробітку графічного дизайнера

Графічний дизайн - це творче та затребуване мистецтво, яке може приносити великий дохід. У цій статті ми розглянемо 10 популярних платформ, які пропонують дизайнерам унікальні можливості продажу своїх творінь.

Графічний дизайн - це творче та затребуване мистецтво, яке може приносити великий дохід. У цій статті ми розглянемо 10 популярних платформ, які пропонують дизайнерам унікальні можливості продажу своїх творінь. Від сайтів, що спеціалізуються на графічних дизайнах, до маркетплейсів із широким спектром категорій – кожна платформа надає дизайнеру зручні інструменти та потрібну аудиторію. На цих платформах дизайнери можуть продавати свої роботи у вигляді графічних елементів, ілюстрацій, шаблонів, логотипів та багато іншого. Будь-яка платфор

ШАГ логотип

Soft skills

Програмування

Побудова та розуміння алгоритмів: крок за кроком для новачків

Алгоритми відіграють ключову роль у світі програмування. Це фундаментальні інструменти для вирішення завдань та створення програм. Незалежно від вашого досвіду, уміння створювати ефективні алгоритми – невід'ємна навичка для програміста.

Алгоритми відіграють ключову роль у світі програмування. Це фундаментальні інструменти для вирішення завдань та створення програм. Незалежно від вашого досвіду, уміння створювати ефективні алгоритми – невід'ємна навичка для програміста. Крім програмування, алгоритми застосовуються в багатьох областях, починаючи від управління бізнес-процесами до побудови маркетингових стратегій. Без ефективних алгоритмів складно уявити сучасний світ технологій. Алгоритми дозволяють програмістам вирішувати завдання ефективніше та оптимізуват

ШАГ логотип

Поспішайте❗

24 вересня стартує онлайн курс Data Analytics!📊

Детальніше

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності